Els peus dels menuts

Tinguem cura dels peus dels nostres menuts

(Artículo Publicado en «Diari de Terrassa»)

Els peus ens han de portar i aguantar tota una vida. No creieu que fora convenient tenir-ne cura des del començament de la seva existència? Sense haver d’esperar a detectar algun tipus de problemàtica per acudir a un Podòleg professional? D’això se’n diu “PREVENCIÓ”. Es poden prevenir molts problemes si, a partir dels 3 anys, portem als nostres fills un cop l’any al Podòleg (abans, si haguéssim detectat alguna alteració).

És per això que, com a mare i com a professional, considero important que tinguem clares algunes de les patologies amb les que ens podem trobar amb més freqüència als nostres infants:

PROBLEMES A LA PELL / UNGLES:

  • Podem trobar-nos amb que el nen es queixa de dolor a un o més dits, al voltant de la ungla s’ha posat vermell i/o inflamat, aleshores sospitarem que se li ha clavat l’ungla (Onicocriptosi).
  • El nen refereix que li punxa alguna cosa a la planta del peu. Sembla que se li hagi clavat alguna cosa o té una durícia. El més provable és que es tracti d’una berruga plantar. Cal tenir present que són contagioses, és a dir, un cop confirmat que ho és, serà convenient informar a l’escola (per les dutxes), o a la piscina (si hi va), així com tenir cura dels peus dels seus germans.
  • Als espais interdigitals podem trobar un aspecte de pell encetada, aixecada (seca o humida), que sovint produeix picor. Es podria tractar de peu d’atleta. Més freqüent a partir de la preadolescència, per l’augment de la suor, però també possible en infants més petits. També s’encomana.
  • Zones vermelloses, sovint amb petits granets, i amb picor, es pot tractar d’una dermatitis.

PROBLEMES AL CAMINAR:

  • Les puntes dels peus es miren. Nens que cauen amb facilitat, o donen la sensació que els peus li van xocant per la seva part anterior. Aquest tipus de peus és important detectar-los a temps ja que abans dels 3 anys ja s’hi pot actuar amb un resultat força positiu.
  • Aquells peus i cames en forma d’X  (sovint lligat a Genu Valgus), peus valgus o pronats.
  • Disminució o absència total de pont, peus plans o aplanats.
  • Presenten un increment del pont, peus cavus.

En qualsevol dels casos, o en d’altres que us hi poguèssiu trobar i no han estat esmentats en aquest article, recordeu sempre que quan abans anem a la consulta del Podòleg, millor. Evitarem que el problema es faci més gran i, per tant, més difícil de tractar.

Maribel Castro i Roldán
Diplomada Universitària en Podologia
× Contacta por WhatsApp!